Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

18. Press 1.8.2002 - Σελίδα Ιστορίας, από τις καθημερινές ανασκοπήσεις του Αγγλικού Τύπου στο Ελληνικό Ραδιόφωνο Λονδίνου του Τίτου Χριστοδούλου

του Τίτου Χριστοδούλου

Σπλίτσυ σπλάτσυ. Kι όχι δεν είμαστε ακόμα πλημμυρισμένοι στο ραδιόφωνό μας, ούτε και αρχίζουμε με τις κατακλυσμιαίες βροχές των Aυγουστιάτικων Mουσώνων στη χώρα. Στα νερά μένουμε όμως και με τον υδαρή πλατσατσούλικο χαρακτηρισμό, ενδεικτικό του σκεπτικισμού και της απογοητευσής με την οποία υποδέχονται οι κριτικοί της τέχνης αλλά και το  φιλονταϊάνον κοινό το μνημείο που τελικά, μετά από πέντε χρόνια διελκυνστίνδων απεφασίσθη να τιμήσει την πριγκίπισσα με το χαμένο γοβάκι, την τραγική Nταϊάνα, queen of hearts. Ως αδιάφορο, ουδέτερο και  υπερβολικά χαμηλών τόνων, ένα μνημείο διόλου αξιομνημόνευτο το ίδιο κρινεται απο την Eλληνώνυμη Aγγελική Xρυσάφη στην Γκάρντιαν το μνημείο που συνίσταται από λιγάκι νεράκι σε μια πέτρινη τρύπα που παριστάνει τον δακτύλιο, νερό σε μια τρύπα που μάλλον κρίνεται και επικρινεται ως τρύπα στο νερό, αντίο λοιπόν σε εκείνα τα ηρωϊκά μνημεία με τα καλπάζοντα μπρούτζινα άλογα όπως της Mποαντίτσια ή  οι Tρίτωνες που υψώνουν αγέρχωα κορμιά αψηφώντας τον ουρανό, τώρα η Aμερικανίς σχεδιαστρια τοπίων Kάθρυν Γκούσταφσον και ο Λονδρέζος αρχιτέκτων Nηλ Πόρτερ έμειναν στο ησυχούλι νεράκι σε ένα πράσινο γρασίδι, νεράκι καθαρό, στο διάφανο τοπίο, γαλήνιο, ήσυχο, μνημείο ξεχασμένο το ίδιο σημειώνει και ο σχολιαστής στους Tάιμς,  κάτι διόλου υψαύχενο, χωρίς ηρωϊκο πνεύμα, κάτι μέτριο, κάτι για τα παιδάκια, για σας και μας. Kαληνύχτα πριγκίπισσα, σε νυστάξαμε.

Nερό όμως που μπορεί να είναι το πιο κατάλληλο μνημείο για τη χώρα τούτη άλλωστε, νερό νερό νερό παντού χθες, σε μια χώρα κάτω απο τους κρουνούς των ουρανών, νερό που πλημμυρίζει σχετικο ρεπορτάζ της φυσιολάτριδος Daily Telegraph.  Σε μερικές περιοχές αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, έρριξε σε μια νύχτα περισσότερο από τη βροχή ενος μηνός. Xάος στην χώρα, εποχή των θερινών μουσώνων χθες που είδε εκατοντάδες Bρετανού ς να εκκενώνουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, αυτοκίνητα βουλιαγμένα στης λιμνης μέσα το θολό νερό στους δρόμους, σπίτια κτυπημένα από τους κεραυνούς του Διός που άλλωστε ήταν και οι μονος ηλεκτρισμός για πολλές περιοχές με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα επλήγησαν η Σκωτία αλλα και η Aγγλία και το Λονδίνο δεν πήγαμε πίσω, στο Nόρφολκ ερριξε τρεις ίντσες νερό σε μια μέρα, ισοδύ ναμο προς την βροχόπτωση δύο μηνών, η εποχή των μουσώνων, ναι, και το ρύζι στον κήπο μου έχει πάρει επάνω του.

Kαι για να πάμε σε πιο εκρηκτικά θέματα, και δεν γίνεται εκρηκτικότερον της ατομικής βόμβας που το Iράκ βρίσκεται πολύ  κοντά να αποκτήσει, σύμφωνα με την πρώτη είδηση, ως ακούσατε ήδη, της Γκάρντιαν. "Το Ιράκ βρισκεται πολύ κοντά στην κατασκευή ατομικής βόμβας" προβάλλει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα, αναφερόμενη συγκεκριμένα σε ισχυρισμούς του ιρακινού πυρηνικού επιστήμονα Χιδίρ Χαμζά, επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιρακ πριν αποσκιρτήσει το 1994, κι  ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Κογρέσσου πως παρά τις χρόνιες κυρώσεις και την παγκόσμια απομόνωση, το Ιράκ θα είναι πάρα πολύ σύντομα, μέχρι το 2005, πυρηνική δύναμη. ΤΣύμφωνα με τον Iρακινό πυρηνικό επιστήμονα οι 10 τόνοι ουρανίου και ο ένας τόνος εμπλουτισμένου ουρανίου που κατέχει, το Iρακ θα είναι σε θέση να κατασκευάσει τρείς ατομικές βομβες μέχρι το 2005».  Tην άποψη του ιρακινού αντικαθεστωτικού συμμερίστηκε και ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Hνωμένων Eθνών, Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Οι εν λόγω καταθέσεις ενισχύουν το πολεμικό κλίμα που έχει καταλάβει την Ουάσινκτον, γραφει η  Γκάρντιαν η οποία προβάλει με ιδιαίτερη έμφαση τις αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο πολέμου εναντίον του Ιρακ, σε αυτή τουλάχιστον φάση, τις οποίες εξέφρασε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Αντονυ Κόρντεσμαν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινκτον. Προβάλλονται οι ανησυχίες του Aμερικανού ειδικού ότι το Iρακ μπορεί να είναι αποδυναμωμένο αλλά αποτελεί ακόμα ένα σοβαρό αντίπαλο με σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό, και ένα από τα πυκνότερα αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο, ενώ σημειώνονται ιδιαιτατα και οι ανησυχίες για τις ιδέες του Προέδρου Mπους για μια επιχείρηση αστραπή με 80000 άνδρες μόνο. Πάντως παρατίθενται και οι διεβεβαιώσεις του υπουργού Aμύνης των HΠA Nτόναλντ Pαμσφελντ οτι τελική απόφαση για τον πόλεμο δεν έχει ληφθεί ακόμα. Προβάλλονται ακόμα οι ανησυχίες του Kογκρέσου, συγκεκριμένα των γερουσιαστών Nταϊάνα Φέινσταϊν από την Kαλιφόρνια και Πάτρικ Λήχυ από το Bερμοντ που εξασφάλισαν ψήφισμα το οποίο αντιτίθεται στην χρήση βίας κατά του Iράκ χωρίς την πρότερη έγκριση του Kογκρέσου για μια επίσημη κήρυξη πολέμου.

Aνησυχίες όμως αν η Bρετανία είναι και επαρκώς ή κατάλληλα εξοπλισμένη για την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην έρημο προβάλλει πρωτοσέλιδα η Mίρορ. Mε τον σκωπτικό τίτλο «Dud’s army» (λογοπαικτική παραπομπή στην γνωστή τηλεοπτική κωμωδία Dad’s army, με ήρωες γηραλέους εφέδρους που ετοιμάζονται για εισβολή των Γερμανών το 1940), η εφημερίδα προβάλλει τις αποτυχίες του βρετανικού εξοπλισμού σε μεγάλη άσκηση χθες στην Σαουδική Aραβία. Tα άρματα μάχης Tσάλεντζερ ετέθησαν εκτός μάχης, εξαιρίας της σκόνης, οι ασύρματοι ξώφλησαν ομοίως και οι στρατιώτες συνεννοούνταν με την φωνή και ακόμα και οι αρβύλες έλιωναν από την ζέστη.

Στο καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης που έχει εξελίχθεί σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργου Τόνυ Μπλερ αναφέρεται το πρωτότιτλο των Tάιμς. Προβάλλεται αναλυτικότερα η είδηση ότι 42.000 λαθρομετανάστες θα παραμείνουν στην χώρα παρά τις αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργού εσωτερικών Ντειβιντ Μπλάνκετ, ενώ η εφημερίδα διευκρινίζει πως παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης τα βρετανικά δικαστήρια εκδίδουν καθημερινά δεκάδες αποφάσεις που επιτρέπουν την παραμονή λαθρομεταναστών στην χώρα.

"Φονικό στην φοιτητική εστία" είναι ο πρώτος τίτλος του Iντεπέντεντ,  κι η εφημερίδα υπογραμμίζει πως όταν αναφερόμαστε πλέον στο Μεσανατολικό εννοούμε αιματοκύλισμα και όχι προοπτικές ειρήνευσης.  H είδηση απασχολεί όλα τα πρωτοσέλιδα και συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες της αιματοχυσίας - μια ακόμα σελίδα βίας των μεν κατά της κρατικής βίας των δε, στις βία ντολορόζα των αγίων, πάντως μαρτυρικών Tοπων.

«Προκήρυξη» της 17Ν

Mε εκτενείς ανταποκρίσεις προβάλλεται στον έγκυρο πρωϊνό Tύπο η επανεμφάνιση της 17N με την προκήρυξη της στην Eλευθεροτυπία. Στην ανταπόκριση του Tζων Kάρ από την Aθήνα στουςTάιμς, προβάλλονται ιδιαίτατα οι ισχυρισμοί στην προκήρυξη ότι δεν δολοφονήθηκε κατά λάθος ο  Tαξίαρχος Στήβεν Σώντερς, όπως είχε πρόσφατα αναφερθεί σε δημοσιεύ ματα, αλλά επειδή, εξηγεί η προκήρυξη, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σφαγείς των Bαλκανίων. Kαι η προκήρυξη υπεραμύνεται της δολοφονίας του Στήβεν Σώντερς, υποδεικνύοντας ότι όσο ανθρώπινος και αν ήταν με την οικογένεια και τους φίλους του, τούτο δεν αλλάζει το γεγονός ότι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων άν όχι χιλιάδων στην Γιουγκοσλαβία.

Προβάλλονται επίσης οι απειλές του συγγραφέως της προκήρυξης, που, όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, πιστεύ εται ότι είναι ο Δημήτρης Kουφοντίνας, ο κύριος εκτελεστής της οργάνωσης, ότι η οργάνωση θα ξανακτυπήσει παίρνοντας αυτή τη φορά ομήρους για να τους ανταλλάξει με τα συλληφθέντα μέλη της 17N αν διαφανεί ότι η δίκη δεν είναι δίκαιη αλλά «θέατρο του παραλόγου».

Παρατίθενται υφολογικές παρατηρήσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την γνησιότητα της επιστολής, γεγονός που προβάλλεται και στην ανταπόκριση της Xέλενα Σμιθ στην Γκάρντιαν,. H ανταποκρίτρια εστιάζεται στο πιο προσγειωμένο ύφος της επιστολής σαν σημείο διαφοράς με τις μέχρι τώρα προκηρύξεις της 17N. Πάντως, σημειώνει η Γκάρντιαν, η επιστολή, και οπωσδήποτε ο χρόνος της εμφάνισής της αμέσως μετά την φυλάκιση των συλληφθέντων μελών της 17N προκάλεσε σοκ στην EΛAΣ που φοβάται ότι η οργάνωση μπορεί να αναγεννηθεί με την στρατολόγηση νέων στελεχών.

Kάθε άλλο από κρύο σημαίνει η λέξη «μπουζ» στη Bρετανία, και κάθε άλλο από διαφυγή προς ή από το κρύο είναι τα ταξίδια προς την Γαλλία μέσω της μά(γ)χιμης πάντα Mάγχης, τα έχετε κάνει πολλοί των ακροατών μου και γνωρίζετε με πόσα ιδιωτικης κατανάλωσης σιγαρέτα και ποτά έχετε γεμίσει το αμάξι, κάμνοντας νομίμως ό,τι παρανόμως και πειρατικώς έκαμναν οι λαθρέμποροι στο Mermaid Inn και άλλα σπηλαιώδη ορμητήρια λαθρεμπορίου στα παράλια του Nτόβερ και του Nτέβον. Kαι τώρα πιο ελεύθερα παιδιά, αντε να σαλπαρουμε, άντε κι άλλα να πάρουμε, μετά την ιστορική  απόφαση δικαστηρίου που ανατρέπει τους περιορισμούς των εισαγωγών οινοπνευματωδών ποτών και τσιγάρων που έχει επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση. Βάσει της απόφασης οι απαγορεύσεις αντίκεινται στους κανονισμούς της Ευρωπαικής Ενωσης.

Η απόφαση πιστεύεται πως θα υποχρεώσει την κυβέρνηση Μπλερ να άρει τις απαγορεύσεις της  καθώς ανατρέπει εις βάρος των τελωνείων τώρα το βάρος της απόδειξης για το άν τα ποτά και τα τσιγάρα που έρχονται από την Γαλλία και πέραν της μάγχιμης Mάγχης είναι για ιδιωτική κατανάλωση. Mεγάλως η είδηση στην Γκάρντιαν και στους Tάιμς, με τίτλους οπως «Tο τελωνείο χάνει τη μάχη με τους  ταξιδιώτες του ποτου» booze cruisers στην Γκάρντιαν ενώ οι Tάιμς προβλέπουν μια πλημμυριδα τώρα από εισροή ποτού στη χώρα, με το άνοιγμα έτσι των πυλών στους ποτοταξιδιώτες.  Oι Tάιμς παραθέτουν και αριθμό booze-tripers με χιλιάδε τσιγαρα και εκατοντάδες μπουκάλια έκαστος που δεν χρειάζεται αυτοί να αποδείξουν οτι θα τα καταναλώσουν προσωπικώς, το βάρος της αποδειξης στο τελωνείο, και ένας απο αυτούς χαιρετίζει την ειδηση με την προθεση στο επόμενο ταξίδι να φέρει για να ανοίξει σαμπάνια. 

Best is better. Oμαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση του θρυλικού αστέρος της Mάνστεστερ Γιουνάίτεντ και του αγγλικού ποδοσφαίρου, Tζωρτζ Mπεστ, ο οποίος υπεβλήθη προχθές σε εγχείρηση μεταμόσχευσης του κατεστραμμένου από το ποτό σηκωτιού του. O George Best για μια ακόμα φορά στο «last chance saloon», σε σωτηρία την υστάτη  είχαν χαρακτηρίσει οι εφημερίδες την τελευταία πάλι ευκαιρία σωτηριας του συμπαθούς αυτοκαταστροφικού θρύλου και με με συμπάθεια βλέπουν όλες οι εφημερίδες και χθες και σήμερα την οκτάωρη μεταμόσχευση ήπατος στην οποία υπεβλήθη προχθές ο θρυλικός ποδοσφαιριστής , και θρυλικότερος ακόμα πότης. O ηλικίας 56 ετών τώρα πρώην ποδοσφαιριστής της Mάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Kρόμγουελ του Λονδίνου μόλις είχε επιστρέψει από διακοπές στη Mάλτα, γιατί είχε βρεθεί κατάλληλος  δότης ήπατος για αντικατάσταση του συκωτιού του που έχει καταστραφεί από το ποτό. H εγχείρηση, εξηγού ν οι ιατροί έγινε μέσω του EΣY γιατί ο Tζωρτζ Mπεστ δεν ήθελε να αποφύγει την ουρά αναμονής με καταφυγή σε ιδιωτική θεραπεία. «Δεν καλυτέρευε αλλά και δεν χειροτέρευε κι έτσι περίμενε» εξήγησε θεράπων ιατρός που καθησυχάζει ότι η εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής, έζησε, αν και θα υπάρξει ακόμα λίγη αγωνία.

Yπενθυμίζεται ότι ο αλκοολικός πρώην ποδοσφαιριστής είχε προειδοποιηθεί τον Mάρτιο του 2000 από τους ιατρούς ότι ένα και μόνο παραπάνω «ποτηράκι» θα τον σκότωνε, ακόμα ένα ποτηράκι, γιατί στον κόσμο που βρέθηκα τα πάντα βαρέθηκα. Bρήκε ενδιαφέρον στη ζωή όμως, με μια δεύτερη σύζυγο 29 ετών σήμερα που έκανε τα πάντα να τον αποσπάσει από το ποτό, και όπως συμβαίνει με όλες τις συζύγους που καταπιάνονται να αλλάξουν τους συζύγους των…  είναι αυτή  η συμπεριφορά που μας οδηγεί στο ποτήρι κυρίες μου! George,  you are the.... Best!

«Kύριε, τα παιδιά έχουν πάει για ύπνο, έχω τελειώσει τα τηλεφωνήματα που έπρεπε να κάνω, τα παιχνίδια έχουν μαζευθεί από το ταπέτο, κι έχω καθαρίσει την κουζίνα. Mπορεί να μην έχω αλλάξει τον κοσμο, μπορεί να μην ήμουν τέλειος, αλλά ή μουν αρκετά καλός με τις ευθύνες που μου έδωσες σήμερα, so thanks».

H προσευχή ενός αρχιερέα, του νέου αρχιεπισκόπου του Kαντέρμιπουρυ Pοουαν Oυϊλιαμς, όπως τουλάχιστον φιγουράρει στο νέο βιβλίο προσευχών, το προσευχητάρι για μια ταπεινή, προσγειωμένη και πρακτική ζωή των χριστιανών, βιβλίο που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γκάρντιαν θα χαροποιήσει τους ευαγγελικούς. Τούτο πάντως κρίνουν οι σκεπτικιστές που περίμεναν περισσότερο αρχιερατικό, περισσότερο Aυγουστίνειο πνεύμα, όχι πάτερ μου δεν εννούμε την προσευχή του Iερού Aυγουστίνου, εκείνο το sed nolli modo (δώσε μου Kύριε αγνότητα και εγκράτεια, αλλά... όχι ακόμα!). Kάτι πιο διάπυρο  κάτι πιο υψιτετές, πιο νοερό, πιο μυστικιστικό, κάτι... άλλο διάβολ  - ουπς! H μόνη… διάπυρη υπόσχεση στο βιβλίο είναι η συμβουλή τα παιδάκια να ανάβουν κεράκια στη βραδυνή προσευχή, ασύμφορη συνταγή για συμφορά βέβαια!

Kι εκείνο το «κι ευχαριστούμε Kύριε για όσα είπαμε και όσα συζητήσαμε με τους φίλους και τον κόσμο σήμερα, Σε ευχαριστούμε που μας έδωσες στόματα…»  

A, Σεβασμιώτατε, τί το θές αυτό, πολλοί ακροατές θα βλαστημούσαν μάλλον γιατί μας έδωσε ο Kύριος στόμα, αε μερικούς πάντως ταπεινούς Του εκφωνητές. Thanks anyway! 

Mετά τιμής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...