Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

CERN – ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΗ. του Τίτου Χριστοδούλου


10η Σεπτεμβρίου 2008. Σημαδιακή ημερομηνία όχι μόνο για τους φυσικούς υψηλών ενεργειών, τους αστροφυσικούς και τους κοσμολόγους αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσουν τα μεγαλεπήβολα πειράματα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, τα οποία φιλοδοξούν να συλλέξουν στοιχεία για την κατανόηση των νόμων που βρίσκονταν σε ισχύ αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) που δημιούργησε το Σύμπαν πριν από 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Στα πειράματα συμμετέχουν χιλιάδες επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους, και μια κυπριακή ομάδα υπό τον Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Διακεκριμένο Δημοσιογράφο, Θεατράνθρωπο, Ποιητή, Ηθοποιό, Εκφωνητή, Λέκτορα, Ραδιοφωνικό Παραγωγό, Θεατρικό Κριτικό, Αναλυτή, Ειδικό Πολιτιστικό, Αρθρογράφο, Επικήδειο Θρηνωδό, Παρουσιαστή και Ζεν-πρεμιέ Βασίλη Παναγή.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής κ. Παναγή είπε ότι αρκετά από τα ερωτήματα που πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες ελπίζεται ότι θα απαντηθούν μέσω των πειραμάτων. Τα εν λόγω πειράματα θα διεξαχθούν στο Ερευνητικό Κέντρο CERN σε βάθος από 50 - 175 μέτρα κάτω από τη γη, σε περιοχή κοντά στη Γενεύη κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα, τα πορίσματα δε, θα ανακοινωθούν στο παγκόσμιο στην πολιτιστική εκπομπή «Μεσημβρινές Σελίδες», στο London Greek Radio.

Received an e-mail from us? REJOICE!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...