Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

2. ΑΡΧΩΝ και ΑΡΕΤΕΣ - ΓΡΑΜΜΑ Σ' ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ της Νατάσας Γεωργανάκη.

Η κοινωνία του αύριο που όλοι μας φιλοδοξούμε να χτίσουμε χρήζει ενάρετων ηγετών σε όλο το φάσμα των εξουσιών! Πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είμαστε εν δυνάμει πολιτικοί!... Επομένως μια ματιά στα αρχαία κείμενα επιβάλλεται, με όρους σημερινούς κι εύκολα κατανοητούς!...Δεν υποστηρίζω σε καμιά περίπτωση ότι θα υποκαταστήσω τους αρχαίους σοφούς!... Εκείνο που απλά υπόσχομαι είναι να προσπαθήσω μέσα από την σειρά ΓΡΑΜΜΑ Σ΄ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ να αποτυπώσω στο χαρτί αυτά που εγώ κατάλαβα!... Ελπίζω να τα βρείτε χρήσιμα!...

Η καλύτερα οργανωμένη κοινωνία λοιπόν αγαπημένε μου, είναι εκείνη που δεν επιτρέπει στους ανήθικους να κυβερνούν, όπως επίσης δεν επιτρέπει και στους ηθικούς να μην κυβερνούν...!!!! Μεγαλύτερη τιμωρία για τους σοφούς όλων των εποχών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην διακυβέρνηση μιας χώρας, αποτέλεσε το γεγονός ότι ήταν αναγκασμένοι μετέπειτα να ζουν και να εργάζονται υπό τας διαταγάς ανόητων ανθρώπων!...ΕΝ Ή ΕΦΗ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΕΘ΄ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ απάντησε ο Σωκράτης όταν ερωτήθηκε για το ποια πόλη κυβερνάται παράνομα! Η πόλη στην οποία οι άρχοντες τοποθετούνται από φατρίες.

Κάθε μορφή εξουσίας θέτει νόμους και κανόνας που είναι προς το συμφέρον της. Η Δημοκρατία τους βαπτίζει δημοκρατικούς και η Τυραννία τυραννικούς, αλλά στην ουσία διαφέρουν μόνο κατ΄όνομα, διαβάζουμε στην πολιτεία του Πλάτωνα κι αναρωτιόμαστε πως ο σοφός αυτός Αθηναίος τολμούσε να τους ταυτίζει!

Το θέμα έρχεται να το ξεκαθαρίσει ο ίδιος σε συζήτηση με τον σοφότατο Σωκράτη! Κάθε μορφή εξουσίας, υποστήριξε ο Πλάτωνας, μπροστά στον Δάσκαλο, θέτει νόμους και διακηρύσσει ότι αυτό είναι και το δίκαιο που πρέπει να επικρατήσει στη δεδομένη στιγμή. Οι νόμοι όμως θεσπίζονται από τους ίδιους και είναι φυσικό να προστατεύουν τα συμφέροντα τους. Εάν κάποιος τολμήσει να θίξει τα δικά τους συμφέροντα τον τιμωρούν, γιατί τάχα παρανόμησε και αδίκησε. (Πλάτωνος, Πολιτεία).

Αυτό λοιπόν, είναι κατά την άποψη του Πλάτωνα, που τον κάνει να ταυτίζει στο ακέραιο τους νόμους όλων των καθεστώτων. Το συμφέρον δηλαδή της καθεστηκυίας αρχής διέπει τους νόμους όλων των κρατών και υπό αυτήν την άποψη είναι εντελώς ίδιοι! Το συμφέρον δηλαδή του ισχυρότερου, που είναι παντού το ίδιο, διαμορφώνει το δίκαιο και παρ΄ότι διαφέρει κατ΄όνομα, στην ουσία παραμένει το ίδιο για όλους τους λαούς!...

Εμείς όμως, αγαπημένε μου πολιτικέ, που θέλουμε να φτιάξουμε από την αρχή μια δίκαιη κοινωνία πρέπει ν΄αρχίσουμε να ανατρέπουμε όλο αυτό το σκηνικό. Επειδή η πολιτική είναι αληθινή τέχνη μας δίνει το δικαίωμα να την αναμορφώνουμε και στις βασικές της αρχές ακόμα. Επομένως αρχίζοντας από το συμφέρον μας ανατρέπουμε το δόγμα και φροντίζουμε αντί για το ατομικό συμφέρον να δώσουμε προτεραιότητα και μάλιστα απόλυτη στο συλλογικό συμφέρον. Πάντα σύμφωνα με τον Πλάτωνα αποφεύγουμε έτσι οποιαδήποτε διάσπαση της κοινωνίας και άρα έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες, να πετύχουμε συμμαχίες τέτοιες, που θα έκαναν το όποιο έργο αναμόρφωσης επιχειρήσουμε στο μέλλον, σχεδόν περίπατο!...

Μπορείς ν ασκήσεις την εξουσία με πολλούς τρόπους, εσύ ο ίδιος ή οι συνεργάτες σου αφού εκχωρήσεις μέρος αυτής σ΄εκείνους, αλλά για σένα, πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπ΄όψιν σου αυτό, είναι ένα και το αυτό. Είτε η εξουσία ασκείται απ΄σένα, είτε οι συνεργάτες σου εξουσιάζουν αντί για σένα, εσύ και μόνο εσύ, είσαι υπεύθυνος για την βλάβη που θα προκληθεί. Έχεις το απόλυτο δικαίωμα να επιλέξεις αυτούς με τους οποίους θα συνεργαστείς κατά την ανάληψη των καθηκόντων σου, αλλά και το απόλυτο καθήκον να επιλέξεις τους καλύτερους. Γιατί είναι ηθικό και δίκαιο να πληρώνουμε μόνοι μας τα λάθη από τις επιλογές μας!

Κατά τον Πλάτωνα πάντα, η εξουσία ασκείται κατά τον νόμον που ορίζεται από τις επιθυμίες όσων αποφάσισαν να γίνουν μέλη της συγκεκριμένης κοινωνίας, κατά την φύση, κατά το έθιμο, κατά την καταγωγή και φυσικά κατά την βία!... Είναι βασικό να σκεφτείς από την αρχή τι είδους κοινωνία έχεις και ποια εξουσία θα σου φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς τον σκοπό που ήδη αποφασίσαμε να είναι το κοινό καλό! Ξεκινώντας ν΄ ανατρέπεις τα πάντα δεν θα πρέπει να σου διαφύγει ούτε στιγμή ότι ο λαός αυτός έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών και άρα στην όλη αυτή πορεία του, γνώρισε πολλών ειδών εξουσίες. Είναι περίπου εξοικειωμένος να δέχεται με ενθουσιασμό κάτι καινοφανές, αλλά δεν μπορώ να σου εγγυηθώ πόσο θα κρατήσει ο ενθουσιασμός του όταν ανακαλύψει, ότι απλά είχες αλλάξει το χρώμα και καμιά από τις άλλες ιδιότητές του!

Αν πρόκειται λατρεμένε μου πολιτικέ, να ασκήσεις εξουσία, πραγματικά από δω και στο εξής πρέπει πρωτίστως να αποβάλλεις από την καθημερινότητά σου οτιδήποτε θα ήταν βλαπτικό προς την ακεραιότητα του χαρακτήρα σου. Πρέπει να ξεχάσεις ότι,η ηδονή της ακολασίας, είναι ένα σπορ, στο οποίο πρέπει να καταγράψεις ένα παγκόσμιο ρεκόρ! Πολλά μικρά πράγματα που δεν γίνονται αντιληπτά από κανέναν, όταν θα βρεθείς κάτω από το φως των προβολέων θα φαντάζουν ή σαν κάτι πολύ σπουδαίο ή σαν ένα μεγάλο τίποτα!... Οι προβολείς πρέπει να σου θυμίσω ότι ανάβουν την στιγμή της δόξας, αλλά και την ώρα των μεγάλων αποφάσεων!...

Η φαυλότητα πολλών κυβερνητών σε συνδυασμό με τους εξ ίσου ράθυμους υπηκόους τους κατέστρεψαν πολλά κράτη στο μακρύ δρόμο της ιστορίας! Έτσι αν θες πραγματικά να καταφέρεις να κινήσεις το ενδιαφέρον της, ούτως ώστε ν΄ ασχοληθεί μαζί σου επιβάλλεται να κυβερνάς με την φρόνηση και την σοφία των αρχαίων βασιλιάδων κι όχι με την επιπολαιότητα και την αφροσύνη των τίποτα που σπούδασαν! Κατά τον Πιττακό ο ΑΡΧΩΝ ΚΟΣΜΕΙ Σ΄ΑΥΤΟΝ και κυβερνά κάθε μέρα και για όλο το χρόνο στολίζοντας τον εαυτό του με αρετές, τις οποίες ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν φροντίζει να τις ανακαλύψει! 

Μόνο έτσι αγαπημένε μου, θα αποκτήσεις την φρόνηση που θα χρειαστείς, για να την μετατρέψεις σε ορθή πράξη, ικανοποιώντας το ρηθέν υπό του Σωκράτους ότι δηλαδή κυβερνήτης της ορθής πράξης είναι η φρόνηση. Και ναι ο Πλάτωνας είχε πολύ δίκαιο όταν έλεγε ότι για να απαλλαγούμε από τα δεινά μας πρέπει οι βασιλείς μας ν΄αρχίσουν να φιλοσοφούν. Γιατί η εξουσία είναι εκείνη που αποδεικνύει τον χαρακτήρα των ανδρών όπως διακήρυττε ο Πιττακός ο Μυτιληναίος. ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ...!!!

2 σχόλια :

  1. Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακολουθούμε άφωνοι τα τεκταινόμενα στον κόσμο και στην μικρή πατρίδα μας και περιμένουμε να μπεις μπροστά ΕΣΥ για να μας οδηγήσεις στον θρίαμβο της εξόδου...!
    Ξεκινώντας ν΄ ανατρέπεις τα πάντα δεν θα πρέπει να σου διαφύγει ούτε στιγμή, ότι, ο λαός αυτός έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών και άρα στην όλη αυτή πορεία του, γνώρισε πολλών ειδών εξουσίες. Είναι περίπου εξοικειωμένος να δέχεται με ενθουσιασμό κάτι καινοφανές, αλλά δεν μπορώ να σου εγγυηθώ πόσο θα κρατήσει ο ενθουσιασμός του όταν ανακαλύψει, ότι απλά είχες αλλάξει μόνο το χρώμα και καμιά από τις άλλες ιδιότητες της διακυβέρνησης που προτείνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...