Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ & Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΛΙΘΟΣ του Τίτου Χρηστοδούλου

Γράφει Ο Τίτος Χριστοδούλου :

Ο Μπέικον. Ο εμπειριστής φιλόσοφος, του Novum Organum και του Majus Opus. Ο Οξφορδιανός φιλόσοφος που μετεκίνησε την φιλοσοφία από τις βεβαιότητες της Αριστοτελικής αποδεικτικής Λογικής των Σχολαστικών στην σύγχρονη εμπειρική επιστήμη, επειχειρηματολογώντας για την εμπειρική παρατήρηση και την μαθηματική θεμελίωση της επιστήμης. 
 
Κι όμως. Πίστευε και στις μαγικές δυνάμεις του παραφυσικού, και στην Φιλοσοφική Λίθο των αλχημιστών του Μεσαίωνος. Το σπίτι, πύργος του, στο Folly Bridge της Οξφόρδης, περίφοβοι οι περίοικοι το νόμιζαν κέντρο αλχημικών και άλλων παραφυσικών ενεργημάτων.

Η Φιλοσοφική Λίθος. Που μπορεί να μεταβάλει τα φθηνά μέταλλα, τους τενεκέδες (και την σιωπήν ακόμη ;) εις χρυσόν. Και όμως, χθες εννόησα, σε τί μπορεί να την χρειαστεί ένας Λογικός Φιλόσοφος. Και ο λογικότερος των φιλοσόφων. Ακούγοντας τον εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, κ. Λευτέρη Χριστοφόρου ... οκτώ φορές κατά σειρά, να υπεκφεύγει να απαντήσει στο απλό ερώτημα του Χρύσανθου Τσουρούλη, "είστε υπέρ ή κατά των κρατικοποιήσεων?" Αλλά, πολιτικέ, εννοήσαμεν εμείς. Όταν ο πολιτικός πείσμων αποφεύγει να απαντήσει ένα καθαρό «ΝΑΙ», το φωνάζει το «ΝΑΙ», όπως οι πέτρες του ρήτορα, «μόνον ου φωνήν αφιείς». Κι όπως κάποιες συνάδελφοί σας, σε νύκτωρ βάρδιες αυτές, κρύπτουν το «ΝΑΙ» πίσω από το «ΙΣΩΣ» ... Κι ακόμη εννοήσαμε, σε τί χρειάζεται την «φιλοσοφικήν λίθον» ο φιλόσοφος, και ο πλέον λογικός των Λογικών. Σε ποιούς να την σβουρίξει, να την εκφενδονίσει, όπως απειλεί η προτομή του Βάκωνος ... 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...