Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΑΣΤΕΙΟΝ ΕΙΝΑΙ... του Τίτου Χριστοδούλου

Διάλεξη Τίτου Χριστοδούλου για την φιλοσοφία του χιούμορ
Σήμερον Παρασκευή, 7.45 μμ., Ταγμ. Πούλιου 33, Άγιοι Ομολογηταί ' Άγιος Ανδρέας (πλησίον ζαχαροπλαστείου Νούφαρο)


Ο κόσμος αναποδογυρισμένος, mundus inversus, κοιταγμένος στην ούγια του. Με την αντιστροφή, την μεταμφίεση, το μασκάρεμα, ή, αν θέλετε, το ξετσίπωτο για μια σιγμή ξεμασκάρεμά τους, οι συμβατικές κατηγορίες της σκέψης δείχνουνε ανασφαλείς, παροδικές, τα πράγματα της επιστημικής βεβαιότητάς μας, της πολιτικής τους θεσμοθέτησης, οντολογικά πιο αλλοπρόσαλλα. Στην διπλωπία της gestalt, με τον στίχο του Σαίκσπηρ, «τίποτε που είναι έτσι δεν είναι έτσι».

H έκπληξη, το αναπάντεχο είναι συστατικά ορίσματα του αστείου. Ξαφνικά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πάπια γίνεται λαγός, το ράμφος γίνεται αυτιά, ο βασιληάς γίνεται αχλάδι, το νησί μας γίνεται αβύθιστο αεροπλανοφόρο... που βουλιάζει, οι αλήθειες μας κοκκόρι που ουδείς έχει ποτέ ακούσει, η αποθάρρυνση μας μια παχύρρευστη μαρμελάδα. Με ταχύτητα φωτός το χιούμορ μας εξακοντίζει στην κωμική πλευρά

των πραγμάτων, ξεγυμνώνει την σοβαρότητα μας. Το άλλο του Λόγου ακυρώνει, και ταυτόχρονα σ’ αυτό… κυρώνει τον Λόγο σαν διλημματική, υπαρξιακή, αγωνιώδη επιλογή. Mundus vult decipi. Ο κόσμος «θέλει» να εξαπατηθεί. Λογικό και το εκλογικό, όσον πειστικά εκλογικευμένο.

YOUTH EMPOWERMENT FOUNDATION ALMA LIBRE
Ταγματάρχου Πουλίου 33, Άγιος Ανδρέας
Απαντήστε στο Τηλέφωνο: 99355710
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: aomega@cytanet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...