Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

84.ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...του Φαήλου Κρανιδιώτη

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης:

Έγραφα για την Χρυσή Αυγή πως η καταστολή δεν μπορεί να εξαφανίσει τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Είναι σαν να έχεις πυρετό, λόγω βαριάς πνευμονίας κι εσύ να ασχολείσαι με ασπιρίνες μόνο με τον πυρετό. Θα τινάξεις τα πέταλα. Πρέπει να αφιερώσεις ιδέες και πολιτικές πράξεις, για να εξαφανίσεις ή έστω να μειώσεις τις κοινωνικές αιτίες.

Κάτι που παρατήρησα ήταν η βαθιά ικανοποίηση πολύ μεγάλης μερίδας του κόσμου από τις συλλήψεις για το ΤΤ, ειδικά για τον Κοντομηνά. Δεν τον ξέρω. Η δικαιοσύνη θα κρίνει τι έκανε ή δεν έκανε, αυτός κι όποιοι άλλοι. Όμως η αντίδραση των απλών ανθρώπων επιβεβαιώνει κάτι που γνωρίζαμε. Πως η ατιμωρησία επιχειρηματιών και πολιτικών, παίζει τεράστιο ρόλο για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και την οργή του κόσμου. Ο απλός πολίτης σκέφτεται «500.000.000 ! Κι εμένα μου κόψανε τη σύνταξη, δεν μου πληρώνουν τα φάρμακα μου, απολύσανε τον γιο μου! Αν αυτοί έφαγαν πεντακόσια, φαντάσου πόσα φάγανε όλοι στο σύνολο».

5.Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΣΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ" του Αθανάσιου Μιχαλόπουλου

Γράφει ο Αθανάσιος Μιχαλόπουλος

Όταν έγραφα παλιότερα για την έννοια του "προσώπου", δεν στεκόμουν σε κάτι που γεννήθηκε στο δικό μου μυαλό ή σε κάποια φανταστική σφαίρα ουτοπικών αφηγήσεων προγόνων μας. Για το "πρόσωπο", το οποίο σχηματίζεται μέσα στην κοινότητα σχέσεων, έχουν γράψει και μιλήσει οι μεγαλύτεροι Έλληνες ποιητές μας και συγγραφείς. Μια έννοια που συνθέτει το περίγραμμα και την ουσία της ελληνικότητας ως οικουμενικότητας στη σύγχρονη εποχή. Γράφει λοιπόν ο Ελύτης στο "εν λευκώ" (Ίκαρος):

[ Το καίριο στη ζωή αυτή κείται πέραν του ατόμου. Με τη διαφορά ότι, αν δεν ολοκληρωθεί κανείς σαν άτομο- κι όλα συνωμοτούν στην εποχή μας γι' αυτό-, αδυνατεί να το υπερβεί. ]

ΡΑΤΣΙΣΜΟΙ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ... του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

Ρατσισμοί: Από τις Σταυροφορίες στον 20ο αιώνα.
Racisms: From the Crusades to the 20th Century.
(by Francisco Bethecourt, professor of History, King's College London, Princeton 2013)

Βιβλίο καίριο, καθώς καλπάζει η ξενοφοβία στην Ευρώπη, κι όλο και πιο ανοικτά επενδύουν σε αυτήν τα ευρωπαϊκά κόμματα, σε όλη την Ευρώπη (θα το δείτε στα αποτελέσματα των εκλογών, φέτος).

Κι ενώ οι τελευταίας εσοδείας ρατσιστές αποστασιοποιούνται από τον 'επιστημονικό ρατσισμό' των Ναζί, με τις νοσηρές ιδέες της βιολογικής διαφοράς, η ειδοποιός διαφορά που ξεχωρίζει τώρα είναι αυτή της πολιτιστικής διαφοράς και των φόβων για πολιτιστική ή αξιακή μόλυνση, όχι από κατώτερες γραμμές αίματος, αλλά από 'ξένες' αξίες και κοινωνικές ή πολιτισμικές πρακτικές: ειδικά το Ισλάμ.