Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

49. Ο Εθνικισμός δεν επιβάλλεται για της δικτατορίας... του Βασίλη Κεσσάριου.

Γράφει ο Βασίλης Κεσσάριος:

Υπάρχουν στιγμές που δεν αδικώ καθόλου την ελληνική κοινωνία που απέρριψε τον εθνικισμό ως ιδεολογικό ρεύμα επί σειρά δεκαετιών. Ξεφυτρώνουν μονίμως, ακόμα και στις μέρες μας, άνθρωποι που αυτοχαρακτηρίζονται ως εθνικιστές και βασική τους πεποίθηση είναι η επιβολή δικτατορίας, η κεντρική εξουσία του στρατού, η λατρεία του εκκλησιαστικού χριστιανισμού και ούτε λόγος γίνεται για τα ιδεώδη και τις αξίες που πρεσβεύει ο ελληνικός εθνικισμός. 

Μένουν μόνο στα μέσα εφαρμογής και επιβολής. Ξεχνούν τις αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και την εκλογικευμένη Δημοκρατία, ξεχνούν ότι η "εκκλησία" κατά την γνήσια ελληνική έννοια δεν έχει να κάνει με την λατρεία του αγνώστου αλλά με την δημοκρατική συνάθροιση, ξεχνούν ότι εθνικισμός διδάσκεται δια της παιδείας και δεν επιβάλλεται δια της δικτατορίας. 

Περιμένουν μάλιστα να κερδίσουν και συμπάθειες μέσα στην κοινωνία ενώ την απειλούν με μπαμπούλες όπως η χούντα και το Γ' Ράιχ. 

Ας μου βρει ένας από αυτούς τους "λόγιους" της άκρας δεξιάς, ένα γνήσιο εναρκτήριο σύγγραμα περί εθνικισμού, που να λέει ότι ο ελληνικός εθνικισμός πηγάζει από τον βυζαντινό χριστιανισμό και την εξουσία της εκκλησίας, ή που να εναντιώνεται στην υπό πειραματισμό δημοκρατία της Αρχαίας Ελλάδος. 

Πρόκειται για έναν ιδεολογικό χώρο δηλητηριασμένο από στημένους πράκτορες του συστήματος, που ενώ παρουσιάζονται ως εθνικιστές, το μόνο που πετυχαίνουν στο τέλος, είναι να διευρύνουν αντιπάθειες και να αποκόπτουν τον εθνικισμό από την κοινωνία. 

Δεν μπορεί κανείς, δεν έχει το δικαίωμα, να παραβλέπει την θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική αυτονομία του ελληνικού εθνικισμού με μοναδική πηγή του το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, φέρνοντας μονίμως μέσα στον χώρο, τη μια μπαρούφες για το Γ' Ράιχ και τον Χίτλερ, την άλλη ανωριμότητες για την Χούντα και τον Παπαδόπουλο και στο τέλος να έχουμε και την χριστιανική θεοκρατία σαν μπαμπούλα πάνω από τα κεφάλια μας, να μας απειλεί ότι δεν είμαστε καλοί πατριώτες και θεοσεβούμενοι αν δεν πάμε στον Επιτάφιο ή στην Ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...