Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

41 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου


"Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ" ακούμε 41 χρόνια τώρα από ανθρώπους που, είτε ήταν αγέννητοι κι άρα μη παραλήπτες, είτε εξαργύρωσαν την "συμμετοχή" τους με οδυνειρό για την χώρα τρόπο. Άλλοι πάλι το ξέχασαν στο μικρό φοιτητικό τους δωμάτιο μεθυσμένοι από μια εξουσία που τους έδωσε δύναμη αλλά οι ίδιοι δεν αναγνώρισαν ποτέ ότι η δύναμη χωρίς την ευθύνη καλής χρήσης είναι τυραννία για έναν λαό.

Κάθε χρόνο τα ίδια πρόσωπα, συνοστίζονται γύρω από τις φωτιές των σκουπιδιών, λησμονώντας την φλόγα που έκαιγε στα στήθη εκείνων των παιδιών, όταν με στεντόρεια φωνή έκαναν γνωστό στην οικουμένη, ότι, οι Έλληνες ζητούν μόνο "Ψωμί, Παιδεία κι Ελευθερία".

Ψωμί ζήτησαν κι άρα εργασία στον τόπο τους, αναπτύσσοντας μια οικονομία αναγκών κι όχι κερδών, που τους έστειλε αυτοεξόριστους στα πέρατα της οικουμένης.

Παιδεία ζήτησαν για να κτίσουν ένα καινούριο πολιτισμό κι έχασαν τα όνειρά τους μπλεγμένοι στον φαύλο κύκλο της κρίσης. Μιας κρίσης που δεν πίστεψαν ποτέ στην αναγκαιότητά της και για την οποία δεν είχαν ερωτηθεί.

Ελευθερία ζήτησαν κι ήταν εκείνοι, οι ίδιοι οι μπροστάρηδες τους, που δεν απέτρεψαν το κακό ακυβέρνητοι κι οι ίδιοι και χαμένοι στο "λίγο" που πρέσβευαν. Η πατρίδα κύριοι δεν ανήκει σε μας να την παραχωρούμε με μια υπογραφή. Ανήκει στους Έλληνες κι οι αγέννητοι και οι νεκροί, κριτές θα μας δικάσουν γι αυτό αίσχος για να παραφράσω λίγο τα λόγια του μεγάλου ποιητή μας Κωστή Παλαμά. Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ο,τι είστε, μην ξεχνάτε, δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν... Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί!

41 χρόνια μετά κι ακόμα τα ίδια συνθήματα... για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτική αυτονομία... Ακούσαμε και το ... προοδευτική έξοδο από την κρίση και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει τον όρο σε αντιδιαστολή με την "οπισθοδρομική έξοδο από την κρίση"... Τι ακριβώς υποσχόμεθα σύντροφοι; Έξοδο από την κρίση ζητάει ο λαός! Έτσι απλά... Δεν θα πει όχι αν δεν είναι προοδευτική... Εκτός κι αν εννοείται βήμα βήμα... σκαλοπάτι το σκαλοπάτι αλλά τότε που είναι η "άλλη" πρόταση; 

Πολιτική για τον άνθρωπο κι όχι οι άνθρωποι βορά στο κόλπα της πολιτικής θα έπρεπε να είναι το σύνθημα, σκέφτομαι αναλογιζόμενη την θυσία εκείνων...!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...